fredag 29 maj 2009

Dark Hops mm


Spanade runt lite på http://www.systembolaget.se/ och kollade vad som fanns i beställningssortimentet. Sprang på lite nya grejer som Little Creatures Pale Ale (33 kr, 33cl, 24-pack) och Dark Hops från Beer Here (69.50 kr, 50 cl, 12-pack).

Den sistnämnda går inte att beställa förrän den 1'a Juni, så jag gör en beställning på Måndag så kan ni som är i min närmare bekantskapskrets höra av er till mig om ni är sugen på nån flaska.


Ricke skrev lite om Dark Hops på sin blogg Stouten & Kapitalet och den lät smarrig..

torsdag 28 maj 2009

Brill, som sagt..


Jodå, jag vet att jag inte är först ut. Det var inte heller tanken. Schnille & Schmak - den kanske mest uppdaterade ölbloggen just nu skrev redan den 19:e maj att Brill skulle lansera några härliga nyheter i sommar. Här får ni priserna och antalet flaskor. Något måste man ju bidra med ;)

15 Aug: Hoppin' Frog Boris the Crusher, 900 flaskor, 119 kr
15 Aug: Hoppin' Frog Mean Manalishi, 900 flaskor, 129 kr
15 Sep: Southern Tier Hoppe, 900 flaskor, 99 kr
15 Sep: Southern Tier UnEarthly, 900 flaskor, 108 kr

Satt för övrigt och kollade Champions League-finalen med några tjommar jag inte träffar så ofta. Bjöd runt på en Titan IPA, och en av killarna säger "men du, den påminner om Punk IPA!".
-"Va roligt" tänker jag, "en kille som verkar ha lite koll på öl".
Sen säger han "Sist vi kollade på fotboll ihop bjöd du mig på Punk IPA, jag köper den jämt sedan dess!".

Då blir man lite rörd.

söndag 24 maj 2009

He'Brew & Coney Island


Träffade min kompis Mo på Rover idag, där vi bytte lite grejer med varandra: jag fick 4 amerikanska öl som han köpt på UtoBeer i London.
Det är alltså Shmaltz Brewing Company från NY som brygger dessa: det "judiska" He'Brew och "tivolifreakshowen" Coney Island.

Jewbilation Twelve får man väl säga är en american strong ale, som firar Shmaltz 12-årsjubileum. Brygd på 12 sorters malt, och 12 sorters humle. Alkoholstyrkan? Jodå, 12%.

Bittersweet Lenny'R.I.P.A. är en DIPA bryggd på råg. Hyllar den judiske ståuppkomikern Lenny Bruce som dog 40 år ung.

Sword Swallover är en lite kraftigare humlad lager, på 6.8%. Ska bli intressant att se om den har någon humle i sig eller om den bara är för gammal. Inte ofta man springer på extrahumlad lager/pilsner.

Albino Python ska visst vara en lager/weissbier med lite kryddor i - ingefära och apelsinskal sägs vara inblandade.

Jag gillar faktisk etiketterna, det är något barnsligt med tivolietiketterna och Bittersweet Lenny känns som en skön amerikansk biograf..

lördag 23 maj 2009

Ingen High Five


(Bilden tagen av Bark)

Nej du Dugge, det blir tyvärr ingen high five för denna öl.

Jag var och köpte 20+1 High Five i fredags, till mig och några kompisar.
Förväntningarna var såklart höga på fredagkvällen, man har ju verkligen saknat att kunna köpa sig en High Five under de många mörka månader då Dugge inte haft någon flaskproduktion.

Häller upp i kupa. Noterar att den sannerligen är bra mörk för att vara en IPA. För glaset mot näsan för att dra i mig en massa tall och citrus. Vänta nu? Får köra ner näsan bra långt ner mot glaset för att känna något, och det som möter mig är inte den färska humle man kan tro ska vara där med tanke på att den är nybrygd. Smaken är ganska söt, känns lite fadd och tråkig, inte mycket till beska heller. Nejdu, den här batchen var inget vidare alls! Riktigt tråkigt, den kändes mer som en brown ale än en IPA på gränsen till DIPA.

Både jag och Anton funderar på att åka och returnera våra flaskor..

fredag 22 maj 2009

Snabbesök i Sthlm

Jag var ledig onsdag, torsdag så jag köpte mig några billiga tågbiljetter på tradera, och gjorde en snabbvisit på Oliver Twist. Tjabbade lite med Jugge, som kvällen till ära blev intervjuad av Söder-TV.

Lömsk som han är Jörgen så påpekade han för dom att de borde intervjua mig med, ölbloggare som jag är. Vi får se vad resultatet blir..
Drack en Dark Star HopHead, på cask. 3.8%, ganska skön citrus och god "folköl".
Sen blev det en Nögne IPA på fat, och en avslutande Rogue ? Verkar ha missat ta foto på ölen, men det var nån känd galen krabbfiskare på etiketten iaf :) Bartendern sa det var en riktig humlebomb, men jag vet inte jag..
På slutet dök Jugge förbi med några smakprover: Braunstein Heritage från 2005, och Rogue Deadguy Whisky, det var dock ingen höjdare.



Fick med mig en trevlig avskedsgåva: Stone Ruination IPA Curry Mustard Grilling Sauce. Gött!

Vi rundade av med ett besök på Akkurat där en flaska Bell's Expedition Stout inmundigades. Otroligt god, fruktansvärt len och lättdrucken men med mycket smak. Härligt.




Igår drog vi förbi 3 Små Rum en sväng, det blev två kupor Huvill (typ dubbel-ipa från Närke), en kupa InternationAle (typ IPA från Närke) och ett glas Tripel Karameliet. Den senare hade en fantastiskt lååång eftersmak, till och med frugan tyckte den var "bra för att vara öl".
Det var roligt att frugan, som i vanliga fall inte alls gillar öl trots sitt tjeckiska/finska ursprung, gladeligen drack två flaskor Kriek och nästan en hel Duchess Du Bourgogne som Reza bjussade på!
Minns inte nu i efterhand vilken Kriek det var. Det var ingen av de på Systembolaget. Inte Timmermans, Liefmans, Lindemans, Boon.. hjälp?

söndag 17 maj 2009

Thornbridge & Beermerchants


Jag ska till London veckan efter midsommar och hälsa på min kompis Parkas.
Snappade upp ett tips från Fajanen, om att bloggaren Knut-Albert beställt öl från Beermerchants till sitt hotell.
Jag kikade runt på siten och hittade väl inget direkt nytt och jättespännande, förrän jag gick genom den brittiska sektionen. Där fastnade jag för Thornbridge Hall. Mindes att jag läst namnet någonstans, och det i positiva ordalag, och fick tillslut reda på att det var Victor och Andreas som hade delat på en flaska Thornbridge Halcyon(Green Hopped IPA 2008 Harvest), en IPA i amerikansk stil på 7.7%.

Victor skrev om denna: "Ölet var disigt apelsinorangefärgat med en något smutsvit skumkrona. Doften var mer eller mindre som att fylla ena näsborren med tallbarr och kåda och den andra med citrusindränkta gröna humlekottar. Var det någon som sa löjligt inbjudande? Även i smaken fanns mängder av kåda, tallbarr, söt citrus och lätt mango tillsammans med en torr beska. Smakmässigt ett av de ”grönare” ölen jag druckit på väldigt länge – humlekottar, omogen frukt och gräs fyllde glaset till bredden. Sötman och sältan samsades fint med beskan i den torra eftersmaken"

Jag blev riktigt intresserad av att testa något från detta bryggeri, som inte ens verkar ha några produkter på varken pub eller affär i London.

Följande beställdes:
1 Bracia Stout, 9%, 50cl
1 Jaipur IPA, 5.9%, 33 cl
5 Halcyon IPA, 7.7%, 50 cl
1 Alliance Madeira Reserve 2007, 11%, 33 cl

Den sista har de bryggt ihop med Garrett Oliver från Brooklyn Brewery. Det är en Barley wine lagrad på Madeirafat. Egentligen skulle jag köpa den vanliga Barley Wine'n men de skickade fel, och hade inga fler kvar av den jag ville ha. Fick 3£ tillbaka som plåster på såren, det var sjysst service.

Är riktigt glad att jag lyckats få hem dessa öl, eller ja - de är ju inte hemma än men står förhoppningsvis och väntar på mig hos min polare i London.
Kan tillägga att det mesta tagit slut fort på Beermerchants, i skrivande stund finns det bara kvar flaskor av Bracia och Halcyon. Skynda fynda!

Ah, just det. En flaska Little Creatures, en APA från Australien står med där på hörnet, jag var tvungen att testa den med..

fredag 15 maj 2009

The Dark Side..


Egentligen tänkte jag skriva ett inlägg om något helt annat. Men det får vänta. Jag måste bikta mig.
Jag hade såklart hoppats det skulle hända, men förvånad att det gått så fort.

Det jag talar om är alltså kärleken till den mörka sidan, till imperial stout och porter.
Nu är kanske kärlek ett lite förhastat ord, precis som att man inte kan (?) älska en person som du träffat en eller någon enstaka gång, men du kan utan tvekan ha hunnit bli förälskad, och det är väl i det stadiet jag är nu.

Vad kan det ha börjat med? Svårt att sätta fingret på exakt, men jag vet att jag verkligen gillade "Gamle Svarten", en stout som jag drack på Amylase's vinterölsträff. Justja, i höstas tyckte jag ju Sandbacka's Imperial Stout var den bästa ölen jag drack på SMÖF!
Sen köpte jag några flaskor ½ Idjit som jag smuttade mig genom nån film med.
Drack en Stone Russian Imperial Russian Stout till Lejonet & Björnens lakritsglass - Wow!
Har börjat beställa Gonzo'n de gånger jag är på Tidbloms.

Den definitiva spiken i kistan skedde under Ölbloggarträffen, och nej jag talar inte om the Dark Lord. Antagligen fick jag för lite för att kunna verkligen uppfatta dess storlek.
Nej jag talar om de 30 cl Närke Stormaktsporter jag drack på fat på Rover. Ojojoj.

Nu hade jag fått ett sug efter imperial stout och porter!
Så, i förrgår öppnade Natan och jag vår gemensamt inköpta Rogue XS Imperial Stout 2006, och shit pommes vilken underbar öl med otrolig saltlakritsfinish!
Nu börjar jag få lite halvångest över vad jag missat för godsaker på Systembolaget genom åren.
Iallafall grämer det mig att jag inte köpt någon Yeti. Den har jag ju inte ens druckit någon gång. Jag får väl köpa en flaska på krogen.

Är glad att jag varit förutseende och sett till att ha två flaskor Goose Bourbon County Stout, två Stone Russian Imperial Stout, två Mikkeller Beer Geek Brunch (Weasel), och en Nögne Imperial Stout iallafall.. Har ju fyra Brooklyn Black Chocolate Stout också men de tycker jag bara är sådär.
Det grämer mig dock att inte ha någon Rogue XS Imperial Stout kvar bara. Någon som har en flaska till salu där ute? :)

Edit: Jag har lyckats beställa två flaskor från Sollentuna! Återstår att se vilken årgång det blir..

tisdag 12 maj 2009

Ny design

Man kan säga att bloggen fått sig en liten ansiktslyftning.
Jag får tacka frugan genom att ge lite smygreklam till hennes blogg:
Tre Katters Blogg.

Har förresten uppdaterat blogglistan, är det någon jag glömt får ni gärna hojta till. Det börjar ju bli ett gäng ölbloggare att hålla koll på minst sagt..

söndag 10 maj 2009

En tung humlekväll..

I fredags samlades Köpenhamns-gänget hos mig för att dricka lite godsaker som vi skramlat ihop tillsammans. Temat får väl sägas vara tung-gung i form av humlekraftig öl.

Först ut var en vertikalprovning av en Sierra Nevada Celebration 2007 vs 2008.

Tidigare har jag vertikalprovat både Sierra Nevada Anniversary 2007 vs 2008, samt Samuel Adams Imperial Pilsner 2007 vs 2008, och båda gångerna har faktiskt den äldre versionen avgått med segern, hur konstigt det än må låta.
Denna gång var det dock inget snack om saken. Trots att Wicked Wine säger att du bör köpa en låda Celebration och dricka till den innevarande julen, och sen dela upp den andra halvan till typ midsommar och nästa års julledighet, så kände man nu att den äldre inte var den bättre. Mycket mer honungssötma i doften och mer fadd smak. Tidigare paralellprovningar har jag hittat en mer bitter ton än besk i den äldre varianten, men denna gång kändes det bara tråkigt.
Eftersom vi visste vad som stod och väntade i kylskåpet hällde samtliga fyra av oss båda årgångarna i ett och samma glas och svepte..

Nästa provning bestod i att jämföra två öl ur en ganska ovanlig stil: Imperial Pilsner!
Dessa två är de enda jag fått chansen att testa, och jag känner bara till en annan öl som har samma stil och det är Rogues Morimoto.

Samuel Adams Imperial Pilsner är ett av mina favoritöl, trots sin ganska obalanserade approach. Det är en käftsmäll med humle.
Mikkeller Draft Bear är även det en jättegod öl, egentligen. För det är nämligen så att trots att man kan hitta den i diverse ölbutiker i Danmark, så är det flaskor från en och samma bryggning. Mikkel har bara gjort den en gång, och de första kommentarerna på ratebeer är från Augusti 2007, så den har nog ett tag på nacken. Dessvärre har min flaska stått i garderoben, dvs i varierande rumstemperatur från Maj 2008. När man läser vad folk som nyligen testat den skriver på ratebeer så får man inte alls intrycket av att den ska vara dålig, för det var tyvärr denna. Inte alls någon skön humleprofil som jag minns, väldigt fadd smak och jag tyckte mest den smakade jäst.
Samuel Adam'sen var helt klart bättre, det var fortfarande ganska koncentrerad humlejuice.
Ser gärna att någon gör ett nytt försök på den här ölstilen, jag gillar den även om den lätt kan bli lite obalanserad.
Arboga 10.3% behöver få lite konkurrens på hyllorna (och parkbänkarna)..

Nästa öl blev Southern Tier's Gemini (10.5%) - en blandning av deras ofiltrerade Hoppe (8%) och deras DIPA Unearthly (11%).

Jag har inte druckit Hoppe men drack Unearthly på Haket för någon vecka sedan och det var nog en av de större besvikelserna jag testat i DIPA-väg. Sjukligt sliskig mandelmassa smakade den.
Så förväntningarna var inte särskilt hög på denna, men det är ju alltid trevligt när man blir positivt överraskad. Den var inte så fruktansvärt söt, utan ganska frisk och trevlig. Klart bättre än Unearthly. Lagom beska.

Nästa tungviktsmöte var de båda dubbeliporna från Port Brewing: Hop-15 och 2nd Anniversary.

Hop-15 hade en sjukligt bra dagsform skulle det visa sig. Det är riktigt färska flaskor Weine kommit över från Brill. När man är på väg att köra ner näsan i kupan märker man med en gång att "Wow!". Efter att fått ner snoken så är det som att grindarna till himmelriket öppnar sig och änglakörer sjunger i ens inre.. Otroligt grym och fräsch doft! Efter att smakat på den är det bara att konstatera att denna är en 10'a när den är såhär färsk. Nog för att Hopslam och Pliny the Elder fått en att uppleva tropisk frukt i vätskeform, så har Hop-15 något jag aldrig tidigare upplevt så starkt: efter att ha svalt en klunk så är det PRECIS som att man har svalt en bit färsk grapefrukt! Visst brukar man snacka om grape och citrusassosciationer när man pratar kraftig humlad öl, men det jag menar är att det precis känns som du haft en färsk bit fruk i munnen. Häftigt.

2nd Anniversary, ja den hade helt enkelt inte en chans när den stod emot en så färsk Hop-15. Den var uppenbarligen inte lika färsk utan var mycket sötare. Roligt nog gillar ju Neal mer söt barleywine, så han och hans bror Anton bytte helt enkelt öl med varandra så båda blev nöjda med två glas av sin favorit..

Behemoth!

Har läst att en del tycker dessa etiketter är så sjukt groteskt fula, men jag måste säga att jag gillar dom, framförallt denna - färgerna bara skriker godis, och när man doftar på ölen så är det precis det som den doftar, utan att vara för söt. Weine påpekade redan när vi drack Hop-15 att han tyckte det fanns likheter i doften med Behemoth och efter att ha kunnat prova dom så tätt inpå varandra så var det tydligt.
Den är otroligt god den här, men jag förstår de som inte tycker det känns som en Barleywine. Den är farligt nära en DIPA anser jag.

Dags för paralellprovning igen: Avery the Maharadja 2006 (batch 3) vs 2008 (batch 7).

För att inte bli för långrandig med text kan man väl säga som så att den äldre versionen såklart var mycket sötare, med en liten nötig ton som man annars ofta hittar hos Great Divide. Den färskare var såklart fräschare, mer humle och frisk samtidgt som den hade en ganska halvsöt maltighet att stå på.
En riktig pärla, den får 9/10 och den ska ha lite cred för att faktiskt vara såpass trevlig som 2006'an var, med tanke på sin ålder.

Nu började man känna av att det inte är mellanöl man provar, men vi avslutar iaf med Double Dog Double Pale Ale från tre olika batchar:


050210 vs 030610 vs 191210

Minnet är av förståeliga skäl inte lika innehållsrikt, men det mest anmärkningsvärda var att den yngsta versionen var otroligt mycket friskare och fräschare än sin bara halvåret äldre bror..

Neal, Anton, Dempa, Weine


Dags att runda av med en liten laguppställning


Tack för en trevlig kväll!

tisdag 5 maj 2009

Vin eller öl till ost?


Öppnade nyss en av mina två sista Solstice d'hiver från Dieu Du Ciel. Den andra får stå till sig i källaren ett tag.
Denna var en positiv överraskning i julas, och den var minst lika trevlig nu.
Visst, jag har druckit bättre Barleywine (läs: Behemoth), men denna är fortfarande riktigt bra. Brunröd ganska klar vätska, med en doft som sprider sig uppemot näsan redan vid upphällandet. Är det lite tuttifruttiliknande dofter jag möter?! När jag läser om denna på ratebeer så står det en massa om att den ska vara så maltig, maltig och alkoholig. Själv tycker jag som sagt den är grym. Trevlig perfekt efterbeska. Min nya vana trogen, ett betyg: 8/10

Frågan är vad som är bäst till osten vi råkade ha framför oss nu: en helt "vanlig" Marquis (rödkittost) från Castello - just Solstice d'hiver eller Torres Santa Digna (Cabernet Sauvignon Reserva) som frugan öppnade för en stund sedan. We will see.

Vad har ni för sköna öl och ostkombinationer? Kom gärna med förslag i kommentarerna.

söndag 3 maj 2009

En IPA flera IPOR

Jag har helt enkelt för mycket öl hemma, med för lite förvaringsplats. En skåprensning kan vara på sin plats, och jag valde att köra tre öl som jag inte druckit innan och inte heller har några fler flaskor av.
Har länge låtit bli att betygsätta öl, men kände nu att jag kanske var lite sugen ändå, vi får se om det bara är provisoriskt eller om det blir återkommande.
En till fundering angående betygsättande - ska man köra med ett snitt på 1-5 som på ratebeer och liknande, eller 1-10 efter eget bevåg? Eftersom jag än så länge inte "rejtar" i flera steg, så får det bli en 10-gradig skala.

Först ut en gåva från Anders And:

Founders Double Trouble Imperial IPA
Skön färg, doften var inte så jättekraftig men smaken däremot hade mycket humle i form av tropisk frukt i sig. Förvisso en lite parfymerad och kanske eldig smak, men ändå hur trevlig som helst. Inte så söt heller. Perfekt efterbeska. Definitivt en IIPA jag skulle kasta mig över tillfälle gavs..
Betyg: 9/10

Mikkeller Drikkeriget DIPA


Oväntat ljusgul färg. Doften var lite annorlunda, inte riktigt vad jag hade förväntat från en Mikkeller. Även doften var lite speciell, dock absolut inte dålig på något vis. Kändes som det var en liten belgisk touch på den, och det hade tydligen någon på ratebeer också känt.
Över 10% och det kändes att det snurrade till i skallen, tyckte inte det kändes så mycket i smaken även om den helt klart inte kändes som en vanlig IPA.
Hade på förhand hört lite si och så om denna, förmodligen har väl folk så höga krav på Mikkeller, men jag tyckte den var bra och kommer definitivt köpa den igen om jag får chansen.
Betyg: 8/10

Lagunitas India Pale Ale

Kom över denna i Köpenhamn. Har inte druckit något från Lagunitas innan, har även deras DIPA Maximus i skåpet, det får bli en annan dag.
Färgen var bärnsten, med ganska lite skum och ett ganska tråkigt sådant. Redan i doften avslöjar ölen att den har ett tag på nacken. Ingen härlig humleskjuts, och smaken var ganska fadd den med, där man verkligen saknar humlepunchen som annars så bra balanserar upp maltryggraden.
En besvikelse, helt klart. Men den gör sig säkert rättvisa när den är färsk, iallafall om man får tro texten på etiketten: "Thanks for choosing to spend the next few minutes with this special homicidally hoppy ale. Savor the moment as the raging hop character engages the imperial qualities of the Malt foundation in mortal combat on the battlefield of your palate!"
Nä, ingen hop-rockin'roll här inte!
Betyg: 6/10

fredag 1 maj 2009

Yrsla

Vad funkar bättre än en Sidenapa i solskenet en härlig vårkväll?

En del säger skämtsamt "det är yrsla man vill åt" när man dricker diverse alkohol, oftast billigare varianter.
Som ölnörd är väl inte det något devis man levt efter direkt.
I tisdags råkade jag skaka loss en kristall (?) i örats balanscentra vilket medförde akut sjukhusbesök, fruktansvärd yrsel och illamående utan dess like. Kan lova att det är skönt att vara symptomfri nu.

Det har således inte blivit särskilt mycket öldrickande på slutet, men jag har nu iallafall sänkt en Mikkeller Stateside IPA som Weine grejade åt mig i februari. Den var inte alls speciellt rolig nu, saknade den där dunderdoften av humle som bara väller över en i vanliga fall. Smaken är ganska kort, och tråkig, med bara en liten oansenlig beska i botten. Nu har jag börjat förstå att humledominerad öl ska drickas så fort det bara går, jag har helt enkelt haft en tendens att sitta på mitt lager likt Krösus Sork.

Så tittar man runt på lite bloggarkollegors senaste inlägg och de har ju inte direkt sparat på krafterna.. Three Floyds här, Three Floyds där! Phew!
Riktigt trevlig bloggarträff det var i lördags, bäst att nämna det också. Det var riktigt kul att träffa alla filurer, och framförallt se att det var ett sånt gott & glatt gäng.

Blev förresten bjuden på en Alesmith/Mikkeller/Stone Belgian Style Tripel Ale i måndags och det var en riktigt trevlig öl måste jag säga. Har börjat märka att jag minsann uppskattar annat än IPA/DIPA och det är riktigt roligt.
Åh, jag drack ju en Närke Stormaktsporter på FAT på the Rover i lördags, 129 kr för 30 cl och det var så sjukligt gott!
Nu ska jag gå till kylen och fundera på vad jag ska ta härnäst..
 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler